paleo brood van kokosmeel en tapiocameel

Paleo Brood

Bereidings tijd: 20 minuten + baktijd
Thema: Brood
Ingrediënten bedoeld voor: 15 plakken

 
Soms wil je gewoon even een broodje

Na de feestdagen heb ik absoluut geen behoefte aan wat voor Paleo zoetigheid dan ook. Maar wel zin om lekker te bakken! Gelukkig zijn er nog ontelbare  Paleo ‘brood’ en cracker recepten om uit te proberen. Vandaag het recept van The Paleo Mom uitgeprobeerd en deze is erg lekker!

Er zit tapiocameel in dit brood welke je bij de toko kunt kopen voor ongeveer 0,79 cent per zakje van 400 gram. Tapiocameel wordt gemaakt van de cassavewortel (van de Yuccaboom). Het bestaat bijna volledig uit zetmeel (koolhydraten) maar bevat geen gluten of andere anti-nutriënten dus is veilig te gebruiken. Tapiocameel geeft elasticiteit en samenhang aan een baksel en dat is een eigenschap die bij zowel kokosmeel en amandelmeel ontbreekt.  Je hebt maar een klein beetje nodig dus de hoeveelheid koolhydraten per plakje ‘brood’ valt uiteindelijk wel mee.

Dit brood heeft de neiging om een beetje ‘ei-ig’ te smaken. Mocht je hier niet van houden dan  kun je één of twee eetlepels honing aan het beslag toevoegen. Je krijgt dan weliswaar een wat zoeter brood maar je bent de ietwat overheersende ei-smaak kwijt.

In plaats van één brood kun je overigens prima kleine broodjes maken in een muffinvorm. Heb je meteen een handig maatje om mee te nemen.

Bereiding:
  1. Verwarm de oven voor op 160°C
  2. Vet een kleine cakevorm in.
  3. Klop de eieren los.
  4. Meng de boter, citroensap, tapiocameel en kokosmeel erdoorheen.
  5. Laat het mengsel 10 min rusten op in te dikken.
  6. Meng de bakzout erdoorheen en giet het mengsel in de cakevorm
  7. Bak in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.
Ingrediënten:
  • 4 eieren
  • 60 gr kokosolie of roomboter (gesmolten en afgekoeld)
  • 30 gram tapiocameel (kan vervangen worden door arrowroot)
  • 35 gram kokosmeel
  • 1 el citroensap
  • ¼ tl bakzout

Paleo Kookboeken

Paleo Lunch2

Oerkracht maakt
van gezond eten
een feestje!
Bekijk ons aanbod
Paleo kookboeken.


Meer info

De Paleo Workshop

Weet jij je geen raad zonder brood? Ben je dringend toe aan fixe dosis inspiratie voor ontbijt en lunch gerechten? Of misschien wil je graag ontdekken of een Paleo leefstijl iets voor jou is? Kom naar de Paleo Workshop!


Meer info

Gratis Ebook

Paleo-smaak-ebook

Schrijf je in voor de
Oerkracht nieuwsbrief
en ontvang het
ebook Paleo Smaak
gratis in je mailbox.

Verzend

Reacties (37)

  • Bianca


    Antwoord

    Antwoord: Bianca

    Dit lijkt mij een lekker recept voor als ik een keer haast heb of in de auto zit.
    Kan je dit ook invriezen?

    Antwoord

    • Astrid Jongbloed


      Antwoord

      Antwoord: Astrid Jongbloed

      Ja hoor, je kunt dit prima invriezen, het liefst even ontdooien in de koelkast want het droogt anders vrij snel uit.

      Antwoord

  • Janny


    Antwoord

    Antwoord: Janny

    Heerlijk brood! Ik heb er zelf nog tomaat in stukjes en een gesnipperde rode ui en wat kruiden aan toegevoegd zo heb je een heerlijk hartig broodje!

    Antwoord

  • Cigi


    Antwoord

    Antwoord: Cigi

    Dat tapioca of arrowroot is hier niet erg makkelijk te krijgen.
    welke webwinkel heeft dit??

    Antwoord

  • hilde


    Antwoord

    Antwoord: hilde

    Hoi, ik heb je wortelcake gebakken en die is heerlijk. Ik zoek nog recepten voor brood met teffmeel of kokosmeel. Maar altijd zijn er zoveel eieren in, kan ik die verminderen tot 1 ei of is er een vervanger om gewoon brood te maken zonder appel/banaan enz.

    Antwoord

    • Astrid Jongbloed


      Antwoord

      Antwoord: Astrid Jongbloed

      Hoi Hilde, met teff heb ik weinig ervaring maar kokosmeel heeft enorm veel vocht nodig en baksels met kokosmeel vallen snel uit elkaar, vandaar de grote hoeveelheid eieren. Zelf speel ik vaak met een mengsel van boekweit/kastanjemeel/amandelmeel/kokosmeel/arrowroot. Per baksel verschillen de verhoudingen maar dan gebruik je de boekweit of kastanjemeel voor de fijne structuur, de amandel of kokosmeel om met je baksel wat lager in de koolhydraten te gaan zitten en de arrowroot als bindmiddel zodat je niet zoveel eieren hoeft te gebruiken. Kwestie van uitproberen welk mengsel voor jou het beste werkt. Groet, Astrid

      Antwoord

  • Sascha


    Antwoord

    Antwoord: Sascha

    Houd ik met Arrowroot dezelfde hoeveelheid aan als beschreven wordt voor Tapiocameel?

    Antwoord

    • Astrid Jongbloed


      Antwoord

      Antwoord: Astrid Jongbloed

      Ja! Groet, Astrid

      Antwoord

  • Sheila


    Antwoord

    Antwoord: Sheila

    Hoi Astrid,

    Wat doe je als eieren niet zijn toegestaan? Ik gebruik no eggs maar dan mis ik het vocht van de eieren. Kan ik kokosmelk toevoegen? Heb je nog suggesties?

    Antwoord

    • Astrid Jongbloed


      Antwoord

      Antwoord: Astrid Jongbloed

      Een beetje kokosmelk toevoegen kan dan prima! Je kunt dit broodje ook eens proberen met chiazaad ‘eieren’ ipv gewone eieren. Meng 1 el chia zaad met 3 tot 4 el water en laat het 10 tot 30 minuten rusten totdat het zich heeft gevormd tot een gel. Deze hoeveelheid gelei is gelijk aan 1 ei

      Antwoord

  • patricia


    Antwoord

    Antwoord: patricia

    hoi! ziet er lekker uit maar dat arrowroot en tapiocameel is dat glutenvrij?? ik heb namelijk een allergie ;-(

    hoor het graag! groetjes Patricia

    Antwoord

    • Astrid Jongbloed


      Antwoord

      Antwoord: Astrid Jongbloed

      Ja hoor, beide volledig glutenvrij!!

      Antwoord

  • Sanne


    Antwoord

    Antwoord: Sanne

    Hallo,
    Het likt me heerlijk om eens te eten. Maar mijn vraag : Kun je ook iets anders gebruiken ipv arrowroot of tapiocameel!? Ik zou namelijk niet hier in de buurt weten waar ik dat kan kopen (geen toko,etc)… Is het een rijsmiddel zoals gist?
    Groeten

    Antwoord

    • Astrid Jongbloed


      Antwoord

      Antwoord: Astrid Jongbloed

      Je kunt beide bestellen bij BRNDSTF http://www.brndstf.nl/24-meel-bindmiddelen. Het zijn glutenvrije meelvervangers. En met name de tapioca geeft veel elasticiteit aan het broodje waardoor het niet zo snel uit elkaar valt als met enkel amandelmeel b.v. Het laat zich wel vervangen door arrowroot maar in dit recept niet door andere meelsoorten.

      Antwoord

  • helen


    Antwoord

    Antwoord: helen

    Hoi, heb je echt maar 35 gram kokosmeel nodig voor een heel brood?

    Antwoord

    • Astrid Jongbloed


      Antwoord

      Antwoord: Astrid Jongbloed

      Echt waar! ;)
      Kokosmeel neemt erg veel vocht op en dit is niet een heel groot broodje.

      Antwoord

  • annelie smits


    Antwoord

    Antwoord: annelie smits

    hallo,

    ik heb dit recept nu 2x geprobeerd.
    alleen het brood zakt nadat het uit de oven komt in tot de hoogte voor het bakken : ( er blijft niks van over. tips?

    Antwoord

    • Astrid Jongbloed


      Antwoord

      Antwoord: Astrid Jongbloed

      Het is sowieso niet zo’n hoog broodje hoor maar het kan zijn dat je wat beter resultaat hebt wanneer je minder bakzout gebruikt. Bij een teveel aan bakzout komt er relatief veel ‘lucht’ in het broodje tijdens het bakken en dan stort dit na het bakken in. Succes!

      Antwoord

  • Joyce


    Antwoord

    Antwoord: Joyce

    Is dit glutenvrij? Ik mag geen gluten maar wil dit dolgraag maken!

    Antwoord

    • Astrid Jongbloed


      Antwoord

      Antwoord: Astrid Jongbloed

      Joyce, ALLE recepten op deze website zijn glutenvrij!!

      Antwoord

  • Joyce


    Antwoord

    Antwoord: Joyce

    Mijn voorraad bakspullen is niet zo groot. Heb 1 cakevorm van 30 cm. Is dit te groot?

    Antwoord

    • Astrid Jongbloed


      Antwoord

      Antwoord: Astrid Jongbloed

      Hoi Joyce, ja, deze is te groot. Dan hou je maar een heel laag broodje over. Je kunt het brood eventueel ook in muffinvormpjes bakken!

      Antwoord

  • Joyce


    Antwoord

    Antwoord: Joyce

    ook die heb ik niet :-) dat word mijn moeder bellen

    Antwoord

  • Joyce


    Antwoord

    Antwoord: Joyce

    Het beslag in muffin vormpjes gedaan. Tijdens het bakken torende het hoog boven de rand uit.
    Na 30 minuten, uit de oven, stortte het in. Zo plat als een dubbeltje.
    Misschien de hoeveelheid bak zout? Ik vind een 1/4e theelepel ook lastig af te meten als leek…
    Ben nooit een goede bakster geweest :-) Oefenen oefenen oefenen
    Smaak is wel ok, mist voor mijn gevoel wel wat. Binnenkort nog een keer proberen!

    Heb je een tip voor mij??

    ( de anti span werkt vaak niet… hoe ik het ook invoer… )

    Antwoord

    • Astrid Jongbloed


      Antwoord

      Antwoord: Astrid Jongbloed

      Hoi Joyce,
      Aan de anti spam wordt druk gewerkt want het is inderdaad vaak een drama….. (maar al die spam nog veel meer)
      Ja, inderdaad veels te veel bakzout. Dat proef je waarschijnlijk ook terug. Dan blijft er een beetje vieze nasmaak achter in het baksel. Ik raad je aan om een setje met maatlepeltjes te kopen, zoals deze (http://www.bol.com/nl/p/kitchencraft-maatlepel-maatlepels-mc/9200000025740109/) maar je hebt ze ook van plastic. Dan zit je altijd goed met je theelepels en eetlepels!
      Zo wordt je vanzelf een professionele bakster :)
      Groetjes Astrid

      Antwoord

  • Joyce


    Antwoord

    Antwoord: Joyce

    2e poging: met maatlepel de bakzout toegevoegd. Zijn minder erg gerezen en ingestort dan de laatste keer… maar volgens mij zijn ze nog niet zo zoals ze horen. Vind ze van binnen nog erg smeuïg en totaal niet de structuur van een muffin of broodje. Langer in de oven durfde ik niet aan want sommige werden al wat donker….

    Antwoord

    • Astrid Jongbloed


      Antwoord

      Antwoord: Astrid Jongbloed

      Hoi Joyce, het is altijd lastig om in te schatten wat er precies mis gaat aangezien ik niet over je schouder mee kan kijken ;) Ik vermoed dat je wat meer kokosmeel moet gebruiken want dit broodje heeft van zichzelf een mooie structuur. Kokosmeel kan soms lastig in gebruik zijn omdat niet elke pak kokosmeel net zo ‘droog’ is. Het is en blijft een natuurproduct en mijn ervaring is dat ik soms bij een nieuw pak kokosmeel ineens 10 of 20% meer meel moet gebruiken om dezelfde structuur te behouden. Probeer ipv 35 gram eens 50 gram en kijk of je verbetering ziet! (als je er nog zin in hebt….. ;) )

      Antwoord

  • Joyce


    Antwoord

    Antwoord: Joyce

    Hahaha heb er zeker nog zin in! drie keer is scheepsrecht hoop ik!

    Antwoord

  • martina


    Antwoord

    Antwoord: martina

    Hoi

    Kan ik ook ipv kokosmeel amandelmeel gebruiken?

    Groetjes martina

    Antwoord

  • evelien


    Antwoord

    Antwoord: evelien

    het brood smaakt iets meer naar brood als je er een eetlepel honing en een eetlepel majoraan(marjolein)kruiden door doet..

    Antwoord

  • Danny


    Antwoord

    Antwoord: Danny

    Ik heb exact het recept aangehouden, maar wel 2 eetlepels honing toegevoegd.
    Heb ze in muffinvormpjes gebakken, maar ze zijn wel echt heel erg bruin geworden?!
    Ik hoop dat ze nog te eten zijn, eerst maar even af laten koelen…

    Is het normaal dat muffinvormpjes zoveel vet/vocht doorlaten?
    Want mijn siliconen muffinvorm is steeds helemaal vies, ook al doe ik er vormpjes in…

    Antwoord

    • Danny


      Antwoord

      Antwoord: Danny

      P.s. Ik vind het nog wel moeilijk om uit te vinden op de website, wat ik nou wel of niet kan eten,
      om nog af te vallen?!
      Is het mogelijk dat dat wat duidelijker bij de recepten gezet word?!
      Verder ben ik helemaal verslaafd aan deze website, en ik kan niet stoppen met bakken en koken…

      Antwoord

      • astrid


        Antwoord

        Antwoord: astrid

        Hoi Danny, Nee, dat is niet mogelijk! Echt niet!
        Dat klinkt wellicht raar maar elk mens zit anders in elkaar. Voor concrete handvatten over wat je wel en niet kan eten om af te vallen verwijs ik je naar het Puur30 Werkboek http://www.oerkracht.nl/winkel/boeken/puur30-werkboek/
        Succes!

        Antwoord

    • astrid


      Antwoord

      Antwoord: astrid

      Hoe lang heb je ze gebakken Danny, hopelijk toch niet net zolang als het brood of wel? Bij muffins de baktijd zeker halveren en goed controleren wanneer ze gaar zijn (een satéprikker moet schoon uit het baksel komen)

      Antwoord

  • Danny


    Antwoord

    Antwoord: Danny

    Dan heb ik ze dus inderdaad veel te lang gebakken!
    Stom van mij!
    Ik doe de oven wel altijd 20 graden minder, omdat ik het idee heb dat mijn heteluchtoven heter word als dat ik hem instel.
    Maar ik zal mijn baktijd volgende keer halveren als ik het in kleine vormpjes bak….

    Antwoord

Laat een reactie achter

Current ye@r *

ASTRID JONGBLOED
Goudzeelt 22
1722 HV Zuid Scharwoude
info@oerkracht.nl

KvK 54835143
BTW 184731562B01

© 2012 Oerkracht

Pinterest

  • Paleo Bacon Carbanar
  • have you even made a
  • Been told this is th
  • Mushrooms sauteed wi
  • Honey Salmon in Foil
  • Avocado Chicken Sala